Today.ua

Держслужбовцям заборонили виїзд за кордон, але є один виняток

Держслужбовцям, які належать до керівного апарату різних рівнів, заборонили виїзд за кордон. Відпустка за кордоном, як і решта не службових поїздок за межі України, стануть для них недоступними.

На цьому наголосив у своєму зверненні до нації президент України Володимир Зеленський.

Буквально днями українські ЗМІ обговорили одну з преференцій, яка є доступною держслужбовцям під час війни. Йдеться про проведення відпустки за кордоном. Адже багато державних службовців мають броню від призову, а також мають можливість тимчасово залишати межі України. Причому держслужбовці активно використовували це "вікно в Європу", яке залишалося для них відчиненим навіть під час війни, вибираючись за кордон не лише у службові відрядження, а й просто на відпочинок.

Невідомо, що послужило поштовхом для перегляду правил – реакція на публікації в ЗМІ чи просто так збіглося, проте правила для виїзду держслужбовців за кордон переглянуть. Президент та РНБО прийняли рішення про заборону держслужбовцям виїзду за кордон з розважальною метою, включаючи відпустку, а також шопінг та вікенди у Європі.

"Є принципове рішення РНБО щодо виїзду чиновників за кордон. Це стосується всіх посадовців центральної влади, різних інших рівнів місцевої влади. Це стосується правоохоронців, народних обранців, прокурорів і всіх тих, хто має працювати на державу та в державі. Хочуть відпочивати зараз – відпочиватимуть поза державною службою. За кордон їздити на відпочинок або з якоюсь іншою недержавною метою посадовцям більше не вдасться", - заявив президент у своєму зверненні.

Володимир Зеленський доручив Кабміну у п'ятиденний термін розробити новий порядок для виїзду держслужбовців за кордон. Тепер підстава для виїзду буде лише одна – службове відрядження.

Зокрема, заборона на виїзд за кордон стосуватиметься таких категорій державних службовців:

Нагадаємо, стало відомо про можливість виїзду за кордон чоловіків, які мають робочі візи країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ