Today.ua

Річний тариф на газ може стати пасткою для споживачів

Річний тариф на газ, який обіцяють українцям вже з травня, може стати для них пасткою. Змінити цей тариф на місячний або просто на більш прийнятний в іншого постачальника, споживачі, звичайно, зможуть. А от повернутися до колишнього постачальника і тарифу може бути проблематично.

Із 1 травня усіх побутових споживачів України мають намір перевести на річний тариф на газ. У різних компаній-постачальників ці тарифи будуть різні, і українці зможуть обирати собі постачальника до душі. Вони також зможуть змінити річний тариф на місячний, якщо літні ціни на газ здадуться їм більш спокусливими.

Але поки невідомо, чи буде у них можливість знову повернутися до колишнього постачальника і до колишнього річного тарифу, якщо у нового постачальника щось піде не так. І в цьому може ховатися головний підводний камінь річного тарифу на газ. Адже старий постачальник може просто відмовитись прийняти "перебіжчика" назад.

Втім, вже зовсім скоро мають з'явитися чіткі правила, які діятимуть в оплаті за газ. НКРЕКП розробила відповідний проект і обіцяє представити його в затвердженому вигляді вже 7 квітня.

А до 25 квітня всі компанії-постачальники газу зобов'яжуть оприлюднити свої річні тарифи на газ, щоби споживачі могли вчасно зорієнтуватися, де їм буде вигідніше.

При цьому ті клієнти, які оформили річний тариф на газ ще в минулому році, будуть платити за старим тарифом до закінчення періоду, зазначеного в договорі.

Нагадаємо, у компанії "Нафтогаз" квітневий тариф на газ виявився майже в півтора рази вищим, ніж торішній річний. Це дає підстави припускати, що в нинішньому році тарифи на газ в Україні будуть набагато вище, ніж в минулому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ