Today.ua

Німеччина попередила світ про найсильніший голод із часів Другої світової війни

Вже найближчим часом світ може мати справу з голодом, якого не було з 1945 року. Цей всесвітній голод стане результатом збігу вкрай несприятливих факторів: посухи, пандемії коронавірусу та війни в Україні. Однак, якщо над першим фактором людство ніяк не владне, з другим може впоратися лише частково, то завершення війни цілком у його волі. Причому третій фактор є найбільш впливовим.

Про те, що на людство чекає масштабний голод через війну в Україні, розповіла у своєму інтерв'ю міністр з питань економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце.

Чиновниця нагадала гнітючу цифру. Вже зараз, згідно з даними Всесвітньої продовольчої програми, у світі страждає від голоду близько 300 млн людей. Причому це число невпинно зростає.

"Послання таке: нам може загрожувати найсильний голод із часів Другої світової війни та мільйони жертв", – каже німецька чиновниця.

Тільки за останній рік (з квітня 2021 року по березень 2022) ціни на продовольство у світі зросли на 33,6%. Це - безпрецедентне зростання, причому з початком війни в Україні воно прискорилось. Ще ніколи в світі їжа не була такою дорогою. Трохи раніше про це говорив і генсек ООН Антоніу Гутерріш. Голова Організації Об'єднаних Націй заявив, що світовий ринок дуже гостро відчуває нестачу продовольства і добрив, які постачалися з України, Росії та Білорусі.

Адже за підсумками попередніх трьох років, Україна і Росія сумарно постачали на світовий ринок близько 30% пшениці та близько 20% кукурудзи від усього обсягу світового експорту.

Таким чином, якщо війна в Україні найближчим часом не завершиться, сотні мільйонів людей у найбідніших країнах виявляться. віч-на-віч із загрозою голодної смерті.

А тим часом, у заблокованих російськими окупантами українських портах стоять танкери з зерном, яке призначалося на продаж. Хлібом, що був би випечений з нього, можна нагодувати мільйони голодуючих людей по всій земній кулі. Крім того, поки примара голоду дедалі реальніша, в Україні не засіяно третину добірних орних земель через те, що там стоять окупанти.

Отже сьогодні путінська Росія воює не з Україною, вона воює з усім людством. І чим раніше це усвідомлять в РФ (мова, звичайно, не про кремлівських вурдалаків), тим меншою трагедією це обернеться і для світу, і для України, і для самої Росії.

Нагадаємо, тим часом, в Україні прогнозують новий виток зростання цін на продукти. Продовольство подорожчає одразу на 20%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ