Today.ua

Газпром оголосив про завершення транзиту газу через ГТС України

Газпром оголосив про завершення транзиту газу через Україну. Передбачений контрактом річний обсяг прокачування газу через нашу ГТС вичерпаний. За контрактом він становить 40 млрд кубометрів на рік, і всі вони вже доставлені до Європи через територію нашої країни.

Про це повідомив голова Оператора ГТС України Сергій Макогон у своєму Facebook.

"Газпром рапортує про прокачування через Україну у 2021 році 40 млрд м3. Це майже на 30% менше, ніж у 2020 році та 45% менше, ніж у 2019 році", - пише Макогон.

При цьому сумарний обсяг постачання природного газу до країн ЄС цього року становитиме 145 млрд кубометрів. За останні 6 років це мінімальний обсяг газу, який було поставлено Росією до країн Євросоюзу. І він навіть менший, ніж минулого "коронакризового" року, зазначає топ-менеджер української ГТС. Через мізерність поставок, ціна на газ в Європі, посадженій Росією на "сухий пайок", знову зростає. Вона вже склала 1500 доларів за тисячу кубометрів. Однак Росія і не думає збільшувати транзит у європейському напрямку - доки не буде запущено "Північний потік-2".

Щоправда, незважаючи на заяву Газпрому щодо завершення виконання контрактних умов, газ усе ще йде українською ГТС: як домовлялися – по 109 млн кубометрів на добу.

Проте, як вважають деякі експерти, зараз Росії нічого не варто припинити транзит через нашу ГТС повністю, аж до Нового року.

Чи зможе Україна за таких умов повністю забезпечити себе газом із підземних сховищ, невідомо. Найімовірніше, як раніше попереджали фахівці, може виникнути технічна проблема з постачанням газу до Південного та Східного регіонів країни, які користуються транзитним газом, а не з підземних сховищ.

Нагадаємо, при цьому глава Нафтогазу Юрій Вітренко попередив українців про можливі проблеми в енергетичному секторі на піку зимових холодів. Він каже, що якщо, наприклад, упродовж двох тижнів триматиметься 15-градусний мороз, то проблем не уникнути. Щоправда, ці виклики будуть не більш глобальними, аніж ті, перед якими зазвичай опиняються й інші країни у період зимових холодів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ