Today.ua

Фінансисти розповіли, яким буде курс долара до кінця 2021 року

Українцям розповіли, яким буде курс долара до кінця 2021 року. Великих коливань експерти не прогнозують. Після літнього зміцнення гривні, у вересні долар почне потроху відвойовувати свої позиції і потім, вже до самого кінця року, буде дуже плавно зростати. Великих потрясінь на українському ринку валют фінансисти не передбачають.

Аж до самого початку осені в Україні буде спостерігатися профіцит американської валюти, і гривня завдяки цьому буде зміцнюватися.

Експерти кажуть, що велику роль у формуванні курсу долара зіграла звістка, що Україна може отримати 2,73 мільярда доларів від МВФ. Причому ці гроші прийдуть до нас не в якості чергової позики від МВФ, а в якості фінансової підтримки від міжнародного кредитора усім країнам. Таку підтримку планують надати країнам у зв'язку з пандемією коронавірусу, щоб дати їм можливість швидше відновити свою економіку. Таким чином, приплив валюти допоможе стримувати курс долара і не давати йому рости.

Однак при цьому НБУ намагатиметься не давати гривні сильно зміцнюватися, адже, як показав досвід 2019 року, надмірне зміцнення гривні - не на користь українській економіці. Тому Нацбанк буде намагатися не дати долару опуститися нижче 27 гривень або, у крайньому випадку, нижче 26,5. До такого показника курс долара може просісти в кінці липня-на початку серпня. Далі, у вересні, настане неминуче зростання курсу долара. На той час долар буде користуватися на ринку попитом. Адже вересень - піковий місяць для України у 2021 році з повернення усіляких запозичень. Щоби розрахуватися з борговими зобов'язаннями, нашому уряду доведеться залучати чимало доларів, і це неминуче призведе до зростання курсу долара.

Після цього знижуватися він вже не буде. Втім, і великого зростання також не варто очікувати. Радше, долар буде дуже повільно і дуже плавно зростати. На кінець грудня курс долара може становити близько 27,5 гривні.

Яким буде курс долара на початку нового трудового тижня

На вівторок, 22 червня, з якого почнеться новий трудовий тиждень, НБУ на 2 копійки підвищив курс долара у порівнянні з попереднім банківським днем, 18 червня. Таким чином, вже третій банківський день поспіль долар трохи тіснить гривню.

Однак фахівці кажуть, що така поведінка валют не відображає загальної тенденції, яка панує нині на українському ринку грошей. Це не більше, ніж ситуативне зміцнення долара, яке незабаром скінчиться.

Таким чином, на 22 червня НБУ встановив такі курси валют:

Нагадаємо, фінансисти також порадили українцям, як можна заробити на курсах валют, використовуючи нинішню ситуацію на ринку грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ