Today.ua

Лютневі платіжки за комуналку подорожчали на 1000 гривень: за що платимо більше

Незважаючи на поступки, які держава зробила громадянам України під напором "тарифного майдану", плата за комунальні послуги все одно виросла. В середньому, кажуть фахівці, та ми й самі бачимо, комуналка зросла на 800-1000 гривень.

Звичайно, якби держава не обмежила тарифи на газ, то сума в платіжках були би ще вищою. Однак і з тим, що вже виросло, справляються далеко не всі громадяни.

Що стало дорожче

Плата за електрику стала "нокаутом" для багатьох українських сімей

Однак найпотужніший ціновий удар відчули на собі українці, які опалюють свої будинки електрикою. У них комуналка виросла не на 1000 гривень, а набагато відчутніше.

До 1 січня ці сім'ї мали пільгу зі сплати перших 3000 кВт*год електроенергії. Вони платили за неї по 90 копійок. Тепер же, коли пільгу скасували, платіжка за електроенергію стала астрономічною. Якщо, наприклад, сім'я щомісячно витрачала на опалення ті ж 3000 кВт*год, то платити їй потрібно було 2700 гривень. Тепер же сума в платіжці зросла до 5040. Тобто, витрати (лише на електрику, але ж є ще й інша комуналка) зросли на 2340 гривень.

Правда, уряд широко розрекламував кампанію з компенсації підвищення витрат на електроопалення: допомогу призначили 572 тисячам сімей. Однак у середньому на сім'ю припало по 570 гривень. І на тому, звичайно, спасибі, але така компенсація і близько не еквівалентна 2340 гривням.

При цьому слід розуміти, що січневі, а також лютневі і березневі ціни - це ще "квіточки". А ось те, що з'явиться в платіжках за комуналку після квітня, коли тарифи на газ спустять із гальм, а на електрику просто піднімуть - це вже будуть "ягідки". А "дозріють" остаточно вони до осені, коли розпочнеться новий опалювальний сезон - вже з новими цінами.

Правда, уряд обіцяє напружити постачальників газу, щоби ті до літа представили громадянам нові ціни на газ за річним тарифом. Очевидно, таким кроком українцям хоч трохи спробують пом'якшити ціновий удар від осінньої комуналки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ