Європу вже годують борошняними хробаками: якими будуть продукти в Україні

Вже незабаром їжа, приготована з комах і черв'яків, замінить українцям звичну яловичину, свинину і курятину. Втім, це стосується не лише українців. На такий раціон незабаром перейде усе людство. Весь, необхідний організму тваринний білок, люди будуть отримувати, поїдаючи комах.

Європу вже годують борошняними хробаками: якими будуть продукти в Україні - today.ua

Для України поки така їжа - екзотика. Однак перехід українців на дієту з комах - питання часу, говорять учені. Тим більше, що в інших країнах їжа з комах вже стає повсякденною річчю. Вже до 2023 року обсяг ринку їжі з комах складе 1,2 мільярда доларів.

Чому людство буде змушене перейти на їжу з комах

Чисельність населення на земній кулі зростає. Зараз нас близько 8 мільярдів, а до 2050 року, за прогнозами, буде вже 10 мільярдів. Вже зараз людство зіштовхнулося з продовольчою проблемою. Правда, поки ця проблема обумовлена нерівномірністю споживання і розподілу запасів продовольства на планеті. У розвинених країнах приблизно третина запасів продовольства викидається, але вже сьогодні десята частина людства голодує.

Проте, якщо навіть припустити, що закони соціальної справедливості візьмуть гору, і багаті почнуть хоч трохи ділитися з бідними, існуючих ресурсів нам надовго не вистачить. Людство і так вже живе у планети в борг, споживаючи більше, ніж вона може відтворити.

Продукція тваринництва на сьогодні дуже витратна та енергоємна. У 2019 для виробництва їжі тваринного походження витрачалося 77% всіх сільськогосподарських земель нашої планети.

Рослинництво коштує дешевше. Однак людині для повноцінного функціонування організму потрібні не тільки рослинні, але й тваринні білки, жири, амінокислоти. І ось тут прийдуть на допомогу комахи. Вони не тільки нічим не поступаються в поживності звичайним тваринам, але й набагато менше шкодять екології планети. Вони менше їдять, потребують менше води і площі для проживання.

Європа вже їсть борошняних черв'яків

Перші паростки майбутньої системи харчування вже з'явилися в Європі. В Євросоюзі вже дозволили вживати в їжу сушених борошняних черв'яків. Це - личинки великого мучного хрущака. Їх можна вживати в їжу і в цілому вигляді - як закуску, і подрібненими в порошок - як харчові добавки.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від #inoveat (@ restaurant.inoveat)

У Франції вже відкрився спеціалізований ресторан Inoveat. Тамтешній шеф-кухар майстерно готує їжу з комах. Його коронна страва - салат із креветок з борошняними хробаками і хрусткими комахами, які він подає на овочевих листках. Причому в ресторані не бракує відвідувачів.

У продовольчому крилі ООН повідомляють, що на нашій планеті мешкає приблизно 1,9 тисячі видів різних комах, придатних для вживання в їжу.

Комахи краще засвоюються організмом і в них більше користі

Комахи складаються з тваринного білка на 70%. У них є усі ті поживні речовини, що і в звичайному м'ясі тварин, але користі в них більше. В їхньому м'ясі більше амінокислот, заліза, цинку та інших корисних елементів, ніж у м'ясі, молоці і яйцях. При цьому вони не містять антибіотиків, якими зараз буквально напхане м'ясо тварин.

Тому і в Європі, і в світі з'являється дедалі більше прихильників такої їжі, на яку, хочемо ми того чи ні, колись перейдемо ми усі.

Нагадаємо, українські супермаркети переповнені неякісним курячим м'ясом. Є деякі способи, якими можна визначити, свіже м'ясо чи ні.

ДЖЕРЕЛОkorrespondent