Today.ua

Експерт розповів, що буде з цінами на українське зерно

Наразі не можна прогнозувати, скільки коштуватиме зерно в Україні, яка бореться з російськими окупантами, але на світовому ринку українське зерно подорожчає. Такої думки дотримується голова компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк.

За його словами, вартість зерна на українському ринку залежить від залишків цього сезону, яких багато. Крім того, ціна на зерно в нашій країні залежить від нового врожаю, який, швидше за все, буде досить великим.

Гаврилюк наголосив, що якщо українські аграрії у 2022 році, в умовах війни з Росією, зберуть зерна бодай 50% від урожаю 2021 року, то в цьому випадку Україна на своєму внутрішньому ринку не зможе його вжити. Тобто зерно потрібно експортувати.

Що ж до світових цін на зерно, то експерт прогнозує їхнє помітне зростання. Це станеться через збої в постачанні та зростання собівартості зернових культур.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявив, що в Україні утворили стратегічний запас продовольства. Тож українцям запасів продуктів харчування вистачить на кілька років.

Раніше заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповів про запаси продуктів харчування в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ