Today.ua

Дорожче за долар: в Україні ціна на хліб підскочить до 30 гривень

В Україні зростає ціна на хліб. За рік вона підскочила майже на 20%. Однак це ще не межа. Через місяць вартість хліба повинна підскочити ще відсотків на 10, а через рік, у вересні 2022, вона подолає ціну в один долар і виросте до 28-30 гривень.

Пекарі кажуть, що всі ці етапи подорожчання неминучі, адже ростуть у ціні всі складові собівартості хлібобулочних виробів.

Зараз середня ціна на хліб із пшеничного борошна першого сорту становить 23,8 грн/кг. Буханець житнього і пшенично-житнього вартує 24,87 грн/кг, а вартість батона у середньому становить 16 гривень. При цьому "Український" хліб, який користується великим попитом, в торговельній мережі продають у середньому за 25,7 гривні.

Ціна на хліб формується під впливом багатьох чинників. Однак найбільший вплив на неї чинять ціни на сировину, енергоносії та зарплати персоналу. До того ж є ще одна закономірність, яка, на жаль, також чітко простежується: чим далі від великих населених пунктів, тим дорожче хліб. Це пов'язано з тим, що у великих містах торговий оборот набагато вищий, товар не залежується в магазинах і реалізується практично на 100%. А чим менше населений пункт, тим складніше в ньому продати товар, і тим вище доводиться ставити на нього ціну.

І якщо виробники не хочуть піднімати ціну на хліб, то доводиться трохи змінювати технологію, щоби заощадити на інгредієнтах.

"Там, де ціну піднімати не захочуть через низьку купівельну спроможність населення, просто будуть використовувати борошно нижчої якості ... А якщо підприємства печуть у газових печах, і ціна блакитного палива виросте на 30%, на стільки ж виросте і вартість хліба", - розповів міжнародний консультант із хлібопечення Ігор Лаврешін.

Нагадаємо, в нинішньому році аграрії України зібрали рекордний врожай зерна. Однією тільки пшениці вдалося намолотити близько 32 млн тонн. Однак сподіватися на дешевий хліб українцям не варто. Його продаватимуть за ціною експорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ