Today.ua

Долар стрімко знецінюється: у чому надійніше зберігати заощадження

Найпопулярніша в світі валюта, долар, різко втрачає свою ціну. У США в цьому році зафіксовано сплеск інфляції на рівні 4%. Долар стрімко втрачає купівельну спроможність. Тому фінансисти не радять робити на нього ставку при зберіганні заощаджень.

Ще недавно долар багатьма сприймався як форпост стабільності, і зберігати в ньому свої заощадження вважалося найбільш надійним способом. Однак у минулому році, прагнучи підтримати пересічних американців під час пандемії, США надрукували занадто багато паперових грошей, що призвело до неминучої девальвації долара.

Його купівельна спроможність різко впала, і тепер він уже не представляється таким надійним засобом зберігання заощаджень.

"У США інфляція близько 4% - відповідно, якщо ви тримаєте долари в кишені, то потрібно розуміти, що вони втрачають купівельну спроможність", - поділився своїми міркуваннями керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

Тому для надійного зберігання грошей, краще скористатися іншим фінансовим інструментом, переконаний аналітик. Він вважає, що великі суми можна вкладати в облігації внутрішньої держпозики. Ну, а якщо грошей не так багато, то є сенс покласти їх на короткостроковий депозит. При цьому, інший експерт фінансового ринку - Сергій Фурса, вважає, що завжди надійніше - диверсифікувати способи зберігання грошей. Тобто, зберігати їх і в твердій валюті, і в національній, і, можливо, в інших засобах.

іншого боку, навіщо купувати валюту при стабільному курсі гривні? У такій ситуації в ній ставки набагато вищі", - резонно зауважує Фурса.

Про те, що зараз найвигідніше зберігати заощадження в гривнях, каже і голова ради Нацбанку України Богдан Данилишин. На думку Данилишина, зараз гривня доволі стабільна. До того ж, прибутковість гривневих депозитів набагато вище, ніж у доларових.

"Прибутковість депозитів у гривні перевищує ставки по депозитах в іноземній валюті майже на 7 процентних пункти, що робить їх дуже привабливими навіть в умовах помірних девальваційних ризиків", - говорить експерт.

Однак при цьому він резонно робить поправки на "помірні девальваційні ризики", бо вже до осені можливе істотне ослаблення гривні. І ось тоді заощадження в гривнях, разом із відсотками, які по них приросли, можна буде перевести в доларові.

Нагадаємо, українські банкіри також прогнозують, що до кінця літа гривня буде зміцнюватись, а курс долара - знижуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ