Today.ua

Депутати підвищили собі зарплату: стало відомо, скільки вони отримуватимуть

Депутати підвищили собі зарплату, повернувши надбавки, що діяли до 1 січня 2020 року. Місячна зарплата пересічного депутата (без премій) тепер становитиме майже 50 тисяч гривень. За такі зміни до закону "Про статус народного депутата України" одностайно проголосували 305 народних обранців.

"Народному депутату Верховної Ради України встановлюється заробітна плата, щомісячний розмір якої складається з посадового окладу, визначеного на основі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, залежно від посади, на яку народного депутата обрано у Верховній Раді України та її органах, а також надбавок, доплат до посадового окладу", - йдеться у законопроекті, який уже став законом.

Отже, посадовий оклад рядового народного депутата цього року дорівнюватиме 24 810 гривень (на 1 січня 2022 року прожитковий мінімум становив 2481 гривню).

При цьому до окладу ще належить надбавка за інтенсивність праці , яка дорівнює 100% окладу. Тобто у сумі з надбавкою народний обранець матиме 49 620 гривень. Депутатам, які займають у парламенті не рядові позиції, належить збільшення у вигляді відсотків до окладів. Їхня величина буде такою:

Але й це ще не все. Законом також передбачено:

Не скривдили і помічників-консультантів народних депутатів. Помічникам одного нардепа сумарно виплачуватимуть щомісяця 29,2 прожиткового мінімуму або 72 445,2 гривні.

Нагадаємо, при цьому вчителям укотре перенесли виплату зарплати. Цього разу – на 1 вересня. З 1 вересня їхню місячну зарплату обіцяють підвищити до 15 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ