Today.ua

Гроші на пенсії та зарплати в бюджеті закінчуються: що буде з виплатами, і звідки чекати на допомогу

В Україні закінчуються гроші на пенсії та зарплати бюджетникам. Казна міліє з кожним днем. Із квітневими виплатами все виявилося набагато складніше, ніж із березневими. А в травні, замість коштів на дотації Пенсійному фонду і зарплати, в бюджеті може виявитися величезна дірка. Чим довше триватиме війна, тим важче буде державі виконувати свій обов'язок перед соціально незахищеними громадянами і тими, хто отримує зарплату за рахунок податків, що надходять до бюджету.

Про труднощі, які чекають на українців вже найближчим часом, розповів в ефірі національного телемарафону прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Незважаючи на перший шок від початку війни, в березні уряду було простіше виконати свої зобов'язання перед громадянами, які одержують виплати з бюджету. Тоді уряд попросив бізнес сплатити податки авансом. Було випущено і продано військові облігації. Крім того, весь світ кинувся допомагати нам, зробивши, зокрема, й чималі грошові вливання в Україну.

Проте вже у квітні ситуація змінилася. Прагнучи запустити непрацюючі малі підприємства, уряд максимально знизив податки для бізнесу, а деяким "спрощенцям" взагалі дозволили їх не платити. Крім того, катастрофічно скоротилися податкові надходження від великої промисловості. Адже більшість гігантів вітчизняної індустрії розташовані на сході країни, і вони зараз стоять. Також величезна кількість працездатного населення вимушено опинилася без роботи. Від цих людей зараз також не надходить жодних податків. Через війну держава максимально перерозподілила бюджетні надходження на користь армії. Крім того, влада взяла на себе зобов'язання щодо виплати регулярної допомоги внутрішнім переселенцям, а також щодо виплат підприємцям, які візьмуть переселенців до себе на роботу. Все це також вимагає великих додаткових видатків з бюджету, і взяти їх немає де.

Практично залишилася одна надія – на міжнародних донорів, які допоможуть Україні грошима. Однак вони вже не так охоче відгукуються на заклики про допомогу. До того ж, якщо вони дадуть нам гроші, то лише в борг – за кредитами.

Тому українцям, які отримують зарплати з бюджету, слід бути готовими до скорочення виплат. Крім того, ймовірно, скорочуватимуть або затримуватимуть соціальні витрати і пенсії. Отже, на всіх нас чекають дуже непрості часи. І чим довше триватиме війна, тим злиденнішими ставатимуть українці.

Нагадаємо, далекоглядні фінансові експерти ще в січні, на тлі чуток про можливу війну, радили простим українцям інвестувати свої скромні заощадження в продукти тривалого зберігання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ