Today.ua

Що буде з цінами на гречку після нового року: чутки про зниження сильно перебільшені

Ще нещодавно українців переконували, що з настанням осені гречка почне дешевшати. Однак осінь вже настала, а ціни на гречку поки що не знижуються. І все ж таки їхнє зниження неминуче, стверджують експерти. Однак, вартість популярної крупи впаде ненадовго. Ймовірно, після нового року вона знову рвоне вгору.

Про це розповіли експерти аграрного ринку.

Наразі середня ціна кілограма гречаної крупи становить 90 гривень. При цьому в деяких торгових мережах ще в серпні на цінниках були тризначні числа, і жодних ознак зниження ціни поки що немає. Але воно буде, твердять експерти.

Просто зараз лише розпочали збирання нового врожаю. Зібране зерно ще необхідно довести до кондиції. І лише тоді воно надійде у торговельну мережу. Тому шанувальникам гречаної каші доведеться почекати ще хоча би місяць до того, як ціна піде вниз.

Так, заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький вважає, що ціни на гречку почнуть знижуватись у жовтні-листопаді. При цьому всі експерти говорять про зниження принаймні на 20%. А дехто каже, що вартість цієї крупи може опуститись і до 60 гривень.

Чому взагалі так зросла ціна?

Крім того, що ціни в Україні взагалі зростають на все, гречка мала і свої підстави для подорожчання. Справа в тому, що вона потрапила до розряду гострого дефіциту. Українці з'їдають більше гречки, аніж вирощують. Досі цю різницю покривали за рахунок імпорту з РФ, Казахстану і Китаю. Проте з початком війни вся логістика полетіла шкереберть. Зрозуміло, що російські постачальники автоматично відпали. А щодо казахських і китайських, то логістика стала настільки заплутаною і дорогою, що дешевою гречка сьогодні точно ніяк не може бути.

"Якщо говорити про китайську гречку, то можна уявити, скільки вона буде коштувати з урахуванням ускладненої війною логістики - коли її везти, скажімо, через Роттердам або Гданськ. З території Росії везти її не можуть, в порти Чорного моря - теж. Раніше гречка до нас потрапляла, переважно, з КНР, Росії та Казахстану. Європа її вирощуванням практично не займається", - каже заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.

Цієї осені вітчизняний агросектор обіцяє зібрати близько 90-95 тисяч тонн гречаного зерна. Цього недостатньо, щоби повністю задовольнити річний попит на цю культуру. Однак надходжень від нового врожаю вистачить на те, щоби ціни просіли вниз хоча б на кілька місяців.

"Зараз масові жнива гречки починаються. Ми припускаємо, що у жовтні буде різке здешевлення гречки. На 20%", – прогнозує директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Ще оптимістичніше налаштовані в Міністерстві аграрної політики. Там взагалі заговорили, що врожаю, зібраного цього року, українцям вистачить із лишком.

"За вересень збирання гречки завершиться. І в жовтні вона може бути оброблена та доступна українському споживачеві. Тому ми очікуємо, що з жовтня, від четвертого кварталу ціни знизяться, оскільки нашого внутрішнього виробництва із запасом достатньо, щоб забезпечувати весь рік українців гречкою і навіть сформувати необхідний перехідний резерв", - заявив в ефірі телемарафону Тарас Висоцький.

Чиї прогнози були ближчими до реальності, українці зможуть переконатися протягом кількох найближчих місяців.

Нагадаємо, ще одним ціновим рекодсменом 2022 року стає цибуля. Її вартість вже зараз вища за торішню в 4 рази. І, зважаючи на все, популярний овоч на цьому рекорді не зупиниться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ