Today.ua

ОСББ будуть платити за газ в півтора рази дорожче, ніж побутові споживачі

Фіксовані річні тарифи на газ, за якими оплачують блакитне паливо практично всі побутові споживачі, недоступні для членів ОСББ. Причому мова йде не про всі ОСББ, а лише про ті, які обзавелися в своїх будинках автономним опаленням. Чому так сталося, пояснюють фахівці.

Так сталось через те, що ОСББ прирівнюються не до фізичних, а до юридичних осіб. А газ за річним фіксованим тарифом відпускається тільки споживачам-фізичним особам. При цьому для юросіб енергоресурс продають за ринковою ціною.

Звичайно, така ситуація не може подобатися мешканцям багатоквартирних будинків, які свого часу об'єднувалися в ОСББ саме заради того, щоб відстоювати свої права у "комунальних битвах". Та й автономні котли у своїх будинках вони облаштовували не заради того, щоб тепер платити за опалення дорожче, ніж ті, хто, як і раніше, отримує тепло в будинок від централізованої мережі.

Сьогодні, наприклад, звичайні жителі, не об'єднані в ОСББ, платять за газ за тарифами своїх облгазів. Більшість - по 7,99, клієнти Нафтогазу - по 7,96 за кубометр. При цьому члени ОСББ змушені платити по 11-14 гривень за кубометр.

При цьому деякі експерти вважають, що в такій, здавалося б, несправедливості, є позитивний момент. Адже через рік-другий всі споживачі газу, включаючи і побутових, будуть поставлені в однакові ринкові умови. І тоді у виграші будуть ті, хто вже звик виживати в умовах ринку. Та й постачальники газу "полюватимуть" за ОСББ, як за великими споживачами, пропонуючи їм різні бонуси за можливість продавати їм газ.

Втім, і клієнти централізованих систем опалення в новому сезоні будуть змушені платити за тепло з урахуванням нових тарифів на газ. Адже підприємствам ТКЕ також не продаватимуть газ на таких умовах, як фізичним особам. І якщо раніше теплокомуненерго закладали своїм клієнтам в тарифах на тепло занижену вартість газу, то тепер вони будуть змушені закладати реальну, адже ніхто їм не буде компенсувати понесених втрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ