Today.ua

Чверть літніх українців змушені працювати після виходу не пенсію, - Мінсоцполітики

Незважаючи на досягнення пенсійного віку і законного виходу на заслужений відпочинок, багато українців продовжують працювати і після 60 років. Пенсія не дозволяє більшості громадян нормально існувати в літньому віці. У багатьох її розмір - на межі, а в деяких - і за гранню проживання.

На сьогодні в Україні налічується майже 11 мільйонів пенсіонерів. При цьому понад 2,6 мільйонів з них продовжують працювати. Причому ця кількість працюючих пенсіонерів враховує лише тих, які трудяться офіційно. А в країні є ще й чимало неофіційно зайнятих громадян, в тому числі і пенсійного віку.

Судячи з розміру пенсій в Україні, громадян похилого віку спонукає ходити на роботу не лише любов до праці, а й елементарний брак грошей. Хоча справедливості заради слід зауважити, що уряд регулярно підвищує пенсії, однак це підвищення не встигає за зростанням цін у всіх сферах життя.

На сьогодні, після трьох підвищень, які вже відбулися цьогоріч, розмір середньої пенсії в Україні становить 3 867 гривень. Цього явно мало для того, щоб нормально харчуватися, лікуватися, платити за комуналку і хоч якось оновлювати застарілий одяг. При цьому така, середня, пенсія залишається заповітною і недосяжною мрією для дуже багатьох пенсіонерів. Адже близько 2 мільйонів громадян отримують пенсію нижче 2000 гривень. На такі гроші можна просто не померти з голоду. І все. Жити при цьому доведеться в картонній коробці, тому що платити комуналку з такої суми неможливо. При цьому пенсіонер повинен максимально довго залишатися здоровим, адже навіть на аспірин такої пенсії не вистачить.

Через це багато українців, навіть після виходу на пенсію, продовжують працювати.

Щорічно до цих добровільно працюючих літніх громадян будуть додаватися ще й вимушено працюючі

В Україні щороку зростає вимога за страховим стажем, необхідним для своєчасного виходу на пенсію в 60 років. Так, у 2021 році він становить 28 років, а у 2022 вже буде 29. Вимога щодо стажу буде приростати з кожним роком до 2028 - поки не досягне 35 років.

Через те, що багато українців працювали і продовжують працювати в тіньовому секторі, вони не зможуть до 60 років виконати цю вимогу. Тому соціологи кажуть, що вже через 20-30 років вийти на пенсію в 60 років зможе не більше половини українців. Решті ж доведеться працювати ще й після 60, щоби заробити собі право хоч на мінімальну виплату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ