Today.ua

Біткоїн загрожує клімату на планеті: екологи лякають людство криптовалютою

Біткоїн загрожує не лише фінансовій стабільності економіки, а й клімату на планеті. Майнінг криптовалюти вельми енергоємна справа, і на поповнення кількості біткоїнів витрачаються колосальні енергоресурси, що може призвести до екологічної катастрофи.

Зокрема, фахівці Кембриджського університету підрахували, що майнери біткоїнів витрачають потужність в розмірі 110 ТВт*год, що більше, ніж сумарне річне енергоспоживання багатьох країн. Наприклад, уся Швейцарія за рік споживає менше енергії.

Тож не дивно, що процес "видобутку" біткоїна вважається одним із найбільш "брудних", в екологічному плані, занять. При цьому велика частина біткоїнів видобувається майнерами в Росії і Китаї. Навряд чи там використовують для їхнього видобутку енергію від "зелених" джерел.

При цьому приріст маси нових біткоінів йде не так швидко, як інвестиції в них. Капіталізація біткоіна, як грошової одиниці, відбувається дуже стрімко. Навіть порівняно невеликі грошові надходження здатні набагато збільшити його ціну.

Влада реально стали побоюватися біткоїна

Не маючи під собою жодного економічного грунту, біткоїн став уже реально загрожувати світовій фінансовій системі. Тому навіть у країнах, де він офіційно дозволений, влада стала подумувати, чи не поквапилась вона із цим дозволом.

Втім, від заборон влади, звісно, багато що залежить, і збити ціну з біткоїна вона може. Та ось поховати його остаточно навряд чи вдасться. Почасти тому до боротьби проти електронних грошей підключили екологів.

За негативний, але вельми наочний приклад обрали Ілона Маска з його Tesla, яку норовливий мільярдер раптом вирішив продавати за біткоїни. Припустимо, хтось купив Tesla вартістю в 55 тисяч доларів за один біткоїн. У такому випадку, за оцінками аналітиків Bank of America (BofA), вуглецевий слід такої покупки становить майже 300 тонн (це шкідливі викиди, які потрібні були для того, щоб намайнити цей біткоіни). І ці умовні 300 тонн майже в 9 разів перевищують передбачуване скорочення викидів в атмосферу при експлуатації Tesla протягом усього терміну її "життя". Тобто, така гра точно не вартує свічок.

Тому багато фінансистів тепер встали єдиним фронтом з екологами проти криптовалюти, що втім, іншим фінансовим експертам не заважає прогнозувати біткоїну "довге і щасливе" життя. У ньому будуть і злети, і падіння. Причому, як кажуть, чергове падіння, і дуже сильне, вже не за горами. Однак за ним знову піде період зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ