Today.ua

Буржуйка в квартирі: українцям розповіли, чому за це можна потрапити до колонії

Перед загрозою повного відключення електрики та припинення подачі тепла українці відчайдушно шукають способи обігріву житла, щоб не замерзнути у своїх багатоповеріхвках. Один із запропонованих варіантів порятунку – буржуйка в квартирі. Проте фахівці кажуть, що встановлення буржуйки в квартирі багатоповерхівки – не лише небезпечна, а й підсудна справа.

Чому у квартирах багатоповерхівок буржуйкам не місце, детально розібрало видання finance.ua.

Чому буржуйці у квартирі не місце

Із багатьох запропонованих варіантів встановлення печі-буржуйки здається одним із найпривабливіших. По-перше, порівняно з генератором вона коштує набагато дешевше. По-друге, опалює приміщення вона майже безшумно. І по-третє, вона невибаглива у виборі сировини для опалення - "їсть" майже все. Але разом із тим, буржуйка в квартирі становить велику небезпеку як для її мешканців, так і для сусідів.

Чи можна буржуйкою обігріти квартиру взимку?

Усю квартиру буржуйкою не обігріти. Можна лише більш-менш обігріти невелику кімнату, в якій вона встановлена. При цьому буржуйка вимагає багато витратного матеріалу для опалення. Дрова в ній дуже швидко прогорають, а сама пічка блискавично вистигає. Отже, щоби було повсякчас тепло хоча би в одній кімнаті, потрібно постійно підтримувати горіння в такій пічці. Недарма її називають буржуйкою, адже вона поглинає палива набагато більше, ніж традиційна піч. Одне слово, дров на неї не напасешся.

Буржуйка - постійне джерело небезпеки у квартирі

Пічка, в якій палають дрова, завжди може стати джерелом пожежі. А тим більше, у міській квартирі, яка зовсім не пристосована для такого виду опалення. Найменшої іскри, що випала на підлогу, вистачить для того, щоби підлога спалахнула, а разом із нею згоріла і вся квартира.

Крім того, будь-які продукти згоряння виділяють чадний газ. Спеціального димовідведення для цього газу у квартирах немає. А якщо навіть вивести трубу від такої печі у віконний отвір, все одно частина чадного газу залишатиметься в квартирі. І ніхто не знає, коли його концентрація може досягти критичного рівня. До того ж, сусіди згори будуть вам дуже "вдячні" за такий "подарунок" - дим від продуктів згоряння, який просочуватиметься до них у житло.

Злочин і кара

Таким чином, встановлення буржуйки у квартирі багатоповерхівки вважається правопорушенням. У найкращому разі – адміністративним, у гіршому – кримінальним (ст. 270 ККУ "Порушення встановлених законодавством вимог пожежної чи техногенної безпеки").

Найлегше покарання за таке діяння – штраф від 1000 до 4020 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років. Однак у деяких випадках можуть покарати і позбавленням волі на строк до 3 літ.

Нагадаємо, українцям розповіли, як можна обігріти кімнату за допомогою звичайних свічок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ