Today.ua

Безкоштовного проїзду у громадському транспорті не буде: пільговикам також доведеться платити

Проїзд у громадському транспорті незабаром буде тільки платним. Всі пільговики будуть змушені розплачуватись грошима. Таке законодавче нововведення підготувало для українців Мінсоцполітики.

При цьому пільговики, а їх сьогодні в Україні налічується близько 2,4 мільйона, нікуди не подінуться. І їздити за свої гроші вони не будуть. А якщо й будуть, то лише частково. Справа в тому, що уряд має намір монетизувати пільги на проїзд у громадському транспорті, тобто, видавати пільговикам певні суми "живими" грошима, щоби вони мали можливість розплатитися за проїзд.

Дотепер компенсацію за пільговиків перевізники отримують безпосередньо від органів влади. Однак у Мінсоцполітики вважають, що в цьому закладена велика несправедливість. В першу чергу - для самих пільговиків. Адже люди, які проживають у великих містах, де курсує багато громадського транспорту, сповна і навіть більше реалізують своє право на безкоштовний проїзд. Ті ж, хто живе у віддалених покинутих селах, у кращому випадку, бачать автобус раз на день, а то й не частіше 2-3 разів на тиждень. Весь інший час їм доводиться добиратися до осередків цивілізації як вийде.

Всім дадуть однакові суми

Тепер же їх хочуть зрівняти у правах, виділивши всім певні суми грошей на проїзд. Тому, хто їздить багато і часто, ймовірно, доведеться доплачувати ще й зі своєї кишені. Тому ж, хто їздить мало, отримані гроші залишаться для його особистих потреб.

При цьому уряд повністю передасть виплату пільг на проїзд в громадському транспорті місцевій владі. Саме вона вирішуватиме, скільки грошей виділяти пільговикам на покриття вартості проїзду. Тому в різних регіонах величина монетизованої компенсації вартості проїзду у громадському транспорті буде різною.

Нагадаємо, незважаючи на локдаун, в багатьох областях України або вже виросли ціни на проїзд, або їх мають намір незабаром підняти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ