Today.ua

Банки в Україні ввели нові умови купівлі доларів під депозит: що змінилося для громадян

Українці з 21 жовтня матимуть можливість купувати безготівкову іноземну валюту за офіційним курсом 36,6 грн/долар, щоб покласти її на депозит. Через півроку вкладники будуть зобов'язані продати валюту за курсом НБУ. Суму вкладів на одну людину Нацбанк не обмежуватиме.

Таким чином, усі українці матимуть змогу відкрити депозит у будь-якому з банків та покласти на нього долари, обміняні у цьому ж банку. Після закінчення 6 місяців валюта має бути продана за офіційним курсом.

Депозит відкривається із можливістю продовження, але без права дострокового розірвання. Кількість вкладів для одного клієнта банки не обмежують, а відсоткову ставку кожна фінустанова встановлює відповідно до своєї відсоткової політики.

Банки, які продаватимуть валюту, заради захисту від власних валютних ризиків зможуть купувати долари у НБУ на суму проведення депозитних операцій за офіційним курсом і надалі розміщуватимуть придбану валюту на окремому рахунку у НБУ. При цьому банки не можуть використовувати цю валюту на інші цілі, крім її обов'язкового зворотного продажу.

Щоб компенсувати витрати банкам, НБУ нараховуватиме їм відсотки на залишки валюти з виплатою у гривні. Це спричинить збільшення конкуренції на ринку депозитів та зростання відсоткових ставок.

У НБУ також заявили, що нові умови купівлі доларів дозволять українцям захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а самому Нацбанку зберегти міжнародні резерви.

Також у Нацбанку очікують, що нові умови купівлі безготівкових доларів зменшать попит на готівкову валюту і знизять тиск на курс.

Раніше повідомлялося, які банкноти НБУ вилучить із обігу, і на що замінить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ