Today.ua

Банкам дозволили купівлю валюти у громадян за ціною, яка дешевша за офіційний курс НБУ

НБУ дозволив банкам купувати у громадян валюту за будь-яким курсом. Відтепер купівля валюти буде здійснюватись за цінами, які встановить сам банк.

Про це йдеться у постанові правління Нацбанку України №172 від 5 серпня.

"Уповноважені установи здійснюють купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, встановленим уповноваженою установою (банком)", - йдеться у постанові.

До прийняття цього документа банкам не дозволялося викуповувати у громадян долари за ціною, яка нижча за фіксований курс НБУ. На сьогодні це 36,56 грн. Однак тепер обмінні пункти можуть встановлювати будь-яку ціну – на власний розсуд. Обмеження зняли як на викуп долара, так і на викуп євро.

Взагалі, останнім часом на валютному ринку сталося чимало важливих змін. Так, нещодавно Нацбанк підвищив фіксований курс долара, який залишався незмінним 5 місяців, одразу на чверть: із 29,25 грн до 36,6.

Це спровокувало тимчасовий стрибок ринкового курсу долара до 42 гривень. Проте "американець" не втримався на взятій висоті і впав під 40 гривень. Причому експерти вважають, що найближчим часом планка у 40 гривень залишатиметься для нього недосяжною.

Крім того, обмінникам хочуть запровадити фіксовані щомісячні податки на виручку від продажу валюти. Ці податки будуть набагато вищими за ті, які пункти обміну платять зараз. Експерти вважають, що це призведе до скорочення обмінних пунктів та одночасно до збільшення податкових надходжень від них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ