Today.ua

Астрономи попередили жителів Землі про потужну магнітну бурю

Вже в суботу, 20 травня, Землю накриє магнітна буря. Її причиною став потужний спалах на Сонці, який спочатку порушив радіозв'язок на Землі, а тепер і збурить усю магнітосферу нашої планети, викликавши радіоперешкоди та кепське самопочуття живих істот.

Про наближення магнітної бурі повідомляє Space.

Черговий спалах на Сонці стався 16 травня. Тоді ж потік електромагнітного випромінювання, що вирвався з обіймів світила, рвонув до Землі. І хоча удар сонячного вітру припав по периферії диска Землі, усе ж це призвело до відключення радіозв'язку на двох материках – у Північній та Південній Америці.

При цьому Сонце, обертаючись, незабаром розташується зоною коронального викиду навпроти Землі. Це і стане причиною потужної магнітної бурі, яка, зважаючи на прогнози учених, розпочнеться вже 20 травня.

Причому на останню декаду травня припадає відразу три магнітні бурі. Буря, що почалася 20 травня, плавно перейде в іще одну, яка триватиме з 23 до 25 число. А під завісу весни, 28 травня, землян накриє нетривала, але сильна буря класу G5.

Вже очевидно, що останнім часом спалахи на Сонці почастішали. Однак наше світило ще не досягло піку своєї активності. Воно лише входить у пік свого 11-річного циклу. Піку активності Сонце має досягти 2025 року. На той час частота і потужність магнітних бур має посилитись. А потім сонячна активність піде на спад. Ну, принаймні, має піти на спад.

Нагадаємо, Сонце також активно вибухало з 3 по 5 травня. Ці вибухи спровокували перебої зі зв'язком у районі Тихого океану. Цілу годину океанські судна залишалися без зв'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ