Today.ua

Земельний податок: основні положення закону про ставки, пільги і терміни внесення щорічного платежу

Власники земельних ділянок в Україні зобов'язані щорічно сплачувати земельний податок. У деяких випадках громадян звільняють від податку на землю. Про це розповіли в Координаційний центр з надання правової допомоги.

Ставку земельного податку встановлюють щорічно до 15 липня сільські, селищні, міські рад та поради об'єднаних територіальних громад. Термін сплати становить 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення про затвердження ставки податку на землю.

У Податковому кодексі України прописаний перелік осіб, які звільняються від сплати земельного податку. Це громадяни України з інвалідністю першої і другої групи; пенсіонери (за віком); особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; ветерани війни; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Варто відзначити, що зазначені категорії громадян не повинні платити щорічний податок на землю, якщо розмір з земельної ділянки не перевищує 2 гектарів. Не потрібно платити податок, якщо ділянка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що за дорогі покупки українцям доведеться платити податки. Кого торкнеться нове положення в Законі?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ