Today.ua

Яйца рекордно подорожчали: українцям повідомили, що буде з цінами на продукт найближчим часом

Останніми місяцями в Україні стрімко дорожчають яйця – ціни зросли до рекордного рівня. Експерти проаналізували ситуацію на продуктовому ринку. Стало відомо, якою буде вартість продукту найближчим часом.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин вважає, що поточні ціни на яйця є максимальними. Далі очікується їх стабілізація та зниження. За словами експерта, до здешевлення продукту призведуть два фактори. Перший – це відновлення технології вирощування птиці, а другий – низька купівельна спроможність українців – люди зменшать вживання яєць.

Як відомо, на початку повномасштабної війни з рашистами підприємства були змушені призупинити інкубаційні процеси вирощування молодої птиці. У результаті поголів'я курей-несучок поменшало, як і обсяги виробництва.

"Таким чином, з одного боку зменшуватиметься попит, а з іншого - збільшуватиметься пропозиція. Це і призведе мінімум до стабілізації ціни, а також потенційного зниження поточних цін на яйця на 10%", - цитує Литвин видання РБК.

Фахівець упевнена, що з весняним потеплінням кури нестимуться краще – і яйця подешевшають. При цьому Світлана наголосила, що після 24 лютого експорт яєць із України не збільшувався, тому не міг вплинути на ціни.

Економічний експерт Олег Пензін спрогнозував ціни на яйця до кінця 2022-го. Він вважає, що вони зростуть ще на 10%. Однією із причин стане підготовка українців до Нового року.

"Чи яйце дорожчатиме? Думаю, що так. Війна не війна, а готуватися до нового року будуть усі. Тому, я думаю, відсотків на 7-8 ще яйце подорожчає, до 10% до кінця року. Насправді десяток буде де- 55-57 гривень, у середньому", - повідомив аналітик Аgronews.

Нагадаємо, де в Україні продаються найдорожчі яйця – десяток коштує вже понад 83 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ