Яйця та свинина минулого року виявилися одними з тих продуктів, які максимально подорожчали. Стало відомо, що вони невдовзі мають подешевшати. Названо терміни стабілізації цін.
Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Світлана Литвин спрогнозувала падіння цін на яйця та свинину після завершення всіх новорічних свят – у другій половині січня. Це буде пов'язано зі зниженням попиту продукцію.
Експерт зазначила, що останніми місяцями подорожчання продуктів харчування неприємно здивувало українців. Проте вартість найпопулярнішого виду м'яса – свинини – і курячих яєць невдовзі мають стабілізуватись і навіть трохи знизитися. Литвин наголосила, що виробництво цих продуктів було призупинено на початку війни через невизначеність. Однак на даний момент поголів'я свиней та курей-несучок поступово збільшується.
"Ми вже можемо фіксувати стабілізацію цін, і в перспективі можливе зниження, особливо на тлі зниження попиту після новорічних свят", - цитує співробітницю УКАБ Оbozrevatel.
Популярні зараз
Hyundai представив новий електричний кросовер IONIQ 9
Нагадаємо, що яйця в Україні різко подорожчали восени. Наприкінці грудня середня ціна десятка становила 74 грн, у листопаді вона була на рівні 73,50 грн. Аналогічна вартість встановлена і на початку січня.
Найдешевші яйця продають у супермаркетах по 60 грн за десяток. Місяць тому акційний продукт продали по 55 грн.
Нагадаємо, що торік продукти подорожчали на 20,2%. Максимально зросли у ціні овочі – на 68,5%. Це пов'язано із окупацією територій на півдні країни, звідки йшли максимальні постачання на ринок.
Раніше повідомлялося, що м'ясо та сало подорожчали на початку року. Названо нові ціни на свинину, яловичину та курятину.