В Україні ціни на продукти залишаються нестабільними. Більшість із них подорожчали. Максимально зросла вартість гречки, яєць та м'яса. Стало відомо, коли ситуація стабілізується і популярні товари почнуть дешевшати.
У прес-службі Нацбанку України проаналізували дані Державної служби статистики. Зазначено, що за рік найшвидше дорожчали м'ясо, безалкогольні напої, соуси та кондитерські вироби. Спостерігається підвищення цін на рибу, олію, сухофрукти та молочні продукти.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин повідомила, що до кінця року очікується зниження цін на яйця та гречку, які у 2022-му були серед рекордсменів з подорожчання. Вона зазначила, що дефіцит спровокував значне підвищення вартості цих продуктів.
Експерт нагадала, що аграрії значно збільшили площі під гречку та вже зібрали добрий урожай. Тому ціни на крупу знижуватимуться.
Вартість курячих яєць досягла максимуму, але незабаром вона почне падати. Виробники збільшили кількість курей-несучок та ціни стабілізувалися. Зі збільшенням обсягів виробництва яйця будуть більш доступними.
Керівник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало наголосила, що до кінця 2022 року не будуть дорожчати продукти переробки зернових культур, серед яких борошно. Доктор економічних наук спрогнозувала його здешевлення на 5%.
Науковці Інституту аграрної економіки вважають, що в Україні не буде дефіциту продуктів.