Today.ua

Загальна мобілізація: сім'ям військовослужбовців повідомили, які дані вони повинні отримати

В Україні продовжуються повномасштабна війна та загальна мобілізація. Захищати країну від російських окупантів йдуть як чоловіки, і жінки. Сім'ям, чиї родичі знаходяться на передовій, потрібно володіти інформацією, яка стане в нагоді у критичних ситуаціях.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та автономній Республікі Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин Дмитро Лубинець. Він зазначив, що у близьких військовослужбовців мають бути такі дані про них:

Омбудсмен наголосив, що законодавство не обмежує кількість членів сім'ї, яких можуть призвати на службу до армії. Це громадяни віком 18-60 років.

Однак у сім'ях, у яких є загиблий чи зниклий безвісти на фронті, заборонено мобілізувати людей. Виняток становлять і сім'ї, де виховуються малолітні діти. Обороняти Україну може лише один із батьків – батько чи мати, щоб не залишати дитину без опіки.

Нагадаємо, що ТЦК не можуть видавати розпорядження про розшук ухилянтів від мобілізації. Цим займаються правоохоронці лише після порушення кримінальної справи та наявності відповідного рішення суду.

Раніше повідомлялося, що роботодавці в Україні можуть видавати повістки військовозобов'язаним співробітникам за однієї умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ