Today.ua

Вкладникам «Ощадбанку» в разі банкрутства установи можуть не відшкодувати вклади в повному обсязі

Вкладники «Ощадбанку» багато років були на 100 відсотків застраховані від банкрутства фінустанови, оскільки держава гарантувала повернення вкладів у повному обсязі. Тепер же ситуація може докорінно змінитися...

Кабінет міністрів України підтримав пропозицію про обмеження державної компенсації для вкладників «Ощадбанку» до 200 тисяч гривень. Дану «стелю» відшкодування вкладів гарантує ФГВФО, і вона діє у всіх інших банках України.

Українці, які вибирали для вкладів «Ощадбанк» керувалися тим, що держава в разі банкрутства банку гарантувала 100-відсоткову компенсацію. Тепер же держбанк хочуть включити до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), відповідно, держава більше не буде нести відповідальність за втрату грошей вкладниками «Ощадбанку» в разі банкрутства.

Нардеп Олексій Гончаренко розповів, що члени Кабміну підтримали дане рішення, тепер постанову розглянуть у Верховній Раді. Варто відзначити, що на те, щоб всі українські банки без виключення стали учасниками ФГВФО, наполягають МВФ і Всесвітній банк.

Питання про обмеження компенсації вкладниками неодноразово піднімалося в Україні з 2018-го року. Судячи з усього, дуже скоро «Ощадбанк» приєднається до інших учасників ФГВФО.

Нагадаємо, раніше в «ПриватБанку» і «Ощадбанку» повідомили про фінансові втрати, які незабаром можуть понести клієнти обох фінансових установ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ