Today.ua

В Україні запустили в обіг нові грошові знаки

У Національному банку України повідомили про запуск в обіг нових грошових знаків. Незвичайні монети присвячені українському культурному спадку і Євгену Коновальцю.

З 9 червня 2021 року в обіг запущена монета, головною ідеєю оформлення якої став український спадок. Згідно із заявою прес-служби Нацбанку, номінал пам'ятної монети "Спадок" - 10 гривень. Загальний тираж - 4 тисячі монет. Грошовий знак присвячений українському культурному і народному спадку.

На реверсі монети козак Мамай, як символ українського волелюбності, тримає на собі стилізоване небо з написом "Спадок". Фігура козака оточена пейзажами.

На аверсі монети зображено позолочений малий Герб України, спіраль, символи і обереги. Вгорі вказано рік карбування грошового знака, а в самому низу написано "Україна" і номінал - "10 гривень".

Друга монета, яка була запущена НБУ в обіг, присвячена знаменитому українському діячеві націоналістичного руху в роки Першої світової війни та Громадянської війни в Україні, а також співзасновнику і провідникові Організації українських націоналістів (1929-1938) Євгену Коновальцю.

Аверс срібної монети номіналом 2 гривні прикрашений гілкою калини, на тлі якої розміщено малий Герб України. У центрі грошового знака зображена нагорода «Стрілецька Рада» у вигляді монограми «СС». Поруч розміщено стилізований сувій зі словами Коновальця: «... Будемо мати силу, тоді вийдемо переможно з важкого часу і отримаємо всі, що нам треба». Номінал монети і рік випуску вказані внизу аверсу. Портрет Євгена Коновальця зображений на реверсі монети, зліва красується напис абревіатура ОУН і тризуб з мечем. Тираж грошового знака - 35 тисяч.

Нагадаємо, раніше в НБУ розповіли, які грошові знаки в Україні найчастіше підробляють. Як розпізнати фальшиві банкноти?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ