Today.ua

В Україні злетіли ціни на картоплю, моркву та капусту: скільки коштують овочі в середині грудня

В Україні значно підвищилися ціни на овочі – картоплю, моркву та капусту. Стало відомо, скільки коштують продукти у середині грудня.

За даними Мінфіну, станом на 14 грудня молода картопля подорожчала з 11,39 грн/кг до 15,90 грн/кг. Середня вартість кілограма рожевої картоплі зросла з 9,99 до 11,21 грн. Її можна купити дешевше у мережі Метро – по 10,50 грн.

Молода капуста буквально злетіла в ціні. У листопаді вона продавалася за 28,01 грн/кг, а в середині грудня вартість збільшилася до 37,26 грн/кг. У магазинах торгової мережі Новус овоч можна купити по 31,99 грн/кг.

Білокачанна капуста трохи подешевшала – з 13,44 грн/кг до 13,08 грн/кг. Вона доступніша в супермаркетах мережі Варус – по 11,60 грн/кг.

Середня ціна на моркву за місяць практично не змінилася – у листопаді вона коштувала 23,30 грн/кг, а зараз – 23,35 грн/кг. У Новусі її можна купити по 19,69 грн/кг.

Проте за останній тиждень морква додала в ціні 11% через зростання попиту. Оптові компанії та роздрібні мережі перед Новим роком роблять закупівлі, що вплинуло на ситуацію на ринку. Пропозиція зараз обмежена, тому що більшість фермерів заклали овоч на зберігання і планують у майбутньому продавати його за вищими цінами.

За даними аналітиків EastFruit, у середині грудня аграрії відвантажують якісну моркву не дешевше за 15-20 грн/кг. Такий продукт підходить для тривалого зберігання. На даний момент ціна моркви вже в 2,9 рази вища, ніж за аналогічний період минулого року.

Раніше повідомлялося, що в Україні обвалилися ціни на сало та курятину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ