В Україні подорожчали всі інгредієнти, які використовуються для приготування улюбленого салату Олів'є. Новорічне гуляння обійдеться значно дорожче, ніж у попередні роки.
Аналіз цін на продукти харчування у супермаркетах української столиці показав збільшення "індексу олів'є" лише за останні 12 місяців на 21%. Про це повідомляє сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.
Найбільше зросли ціни на курячі яйця (на 50%) та цибулю (практично вдвічі). Також для приготування салату Олів'є знадобиться консервований горошок, за банку якісного продукту доведеться віддати до 50 гривень.
Найдорожчий інгредієнт у культовому новорічному салаті – ковбаса чи м'ясо, залежно від рецептури. Безумовно, кожен споживач обирає варену ковбасу у прийнятному для нього ціновому діапазоні, але у 2021 році подорожчали навіть найбюджетніші сорти ковбасних виробів. Діапазон цінників знаходиться у межах від 120 до 290 гривень за кілограм. Куряче філе, яким часто замінюють ковбасу у салатах, подорожчало на 20%.
Якщо домашніх солінь немає, то доведеться купити для салату Олів'є свіжі або солоні огірки, які сьогодні продаються за цінами від 40 до 70 гривень за кілограм.
За підрахунками експертів, щоб приготувати три кілограми класичного салату Олів'є для новорічного столу, доведеться витратити 209,9 гривень. При цьому рік тому, за цінами на 1 грудня 2020 року, страва коштувала українцям 173,5 гривень.
Нагадаємо, в Україні зросли ціни на овочі, які входять до "борщового набору".