Today.ua

В Україні введуть в обіг електронну гривню

Національний банк України розробив стратегію до 2025 року. До цього часу країну чекають масштабна цифровізація, включаючи введення в обіг електронної гривні.

Заступник голови НБУ Олексій Шабан розповів, що в Україні ведеться активна робота по впровадженню електронної гривні. Дана програма буде сприяти цифровій трансформації держави та підвищить операційну ефективність Нацбанку.

За словами представника Нацбанку, дослідження можливості впровадження електронної гривні в Україні ведуться з 2016 року. Очікується, що даний вид національної валюти буде випускатися за технологією блокчейн.

Електронна нацвалюта буде вигіднішою, ніж звичайна гривня, оскільки дозволить знизити витрати в процесі переказу грошових коштів від одного учасника платіжного ринку до іншого. У 2018-му році був вперше в Україні запущено пілотний проект з використання електронної гривні для проведення роздрібних платежів. Як зазначив глава Національного банку Кирило Шевченко, проект дозволить зробити масу корисних висновків.

Тепер фінансові аналітики повинні будуть визначити, чи буде електронна нацвалюта користуватися попитом і в яких сферах її доцільно застосовувати.

Нагадаємо, раніше в НБУ розповіли про велику кількість фальшивих грошей в Україні. Названо номінали паперових банкнот, які підробляють найчастіше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ