Today.ua

В Україні виник гострий дефіцит хіміопрепаратів для онкохворих: названо причини

В Україні виник гострий дефіцит хіміопрепаратів для онкохворих. Названо причини, через які люди, що страждають від раку, не можуть отримати медикаменти.

Онкохворі змушені переривати лікування та шукати ліки за кордоном та на чорному ринку, бо в лікарнях немає хіміопрепаратів. У "Медзакупівлях" повідомили, що логістичні ланцюжки порушила повномасштабна війна. Організації, які підтримують пацієнтів, зазначають, що проблема є системною і полягає в організації державних закупівель.

За даними ТСН, до 80% усіх препаратів для онкохворих входять до державних закупівель. Перші перебої з постачанням ліків з'явилися влітку, а наприкінці минулого року досягли піку.

У попередні роки держава забезпечувала пацієнтів терапією, тому аптечні мережі не купували дорогих ліків. Наразі проблема стала особливо гострою – і люди "штурмують" онкодиспансери. Вони формують потреби у медикаментах та передають їх до Міністерства охорони здоров'я, де узгоджують необхідний обсяг.

Держпідприємство "Медзакупівлі" оголошує тендер і розпочинає закупівлю. Від підписання договорів і до моменту надходження ліків до лікарень минає щонайменше півроку.

Більшість препаратів раніше отримували літаками, а зараз непрямим сухопутним шляхом, що набагато довше. Друга причина дефіциту – неякісна звітність лікарень щодо залишків медикаментів. Багато постачальників в свою чергу не виконують зобов'язання.

Якщо ліки не надходять вчасно, лікування зводиться нанівець – і людина вмирає. Громадські організації відстежують надходження хіміопрепаратів до України.Стало відомо, що перша партія має надійти незабаром, але у мінімальній кількості – і за місяць знову відчуватиметься нестача.

Пацієнтські організації запропонували укладати контракти з постачальниками на три роки, завозити препарати раз на три місяці та ретельніше контролювати залишки. У "Медзакупівлях" не приховують, що ефективність закупівель вимірюється економією держбюджету, а не кількістю врятованих пацієнтів.

Нагадаємо про п'ять звичок, які, на думку лікарів, призводять до розвитку онкологічних хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ