Today.ua

В Україні подорожчали квартири в новобудовах: де можна купити найдешевше житло

В Україні у травні подорожчали квартири у новобудовах. Стало відомо, де продають найдешевше та найдорожче житло на первинному ринку нерухомості.

Початок повномасштабної війни став серйозним потрясінням для забудовників. Однак зараз ситуація стабілізується, і вони встановлюють ціни на квадратний метр житла, виходячи із вартості матеріалів, місцезнаходження об'єкту та багатьох інших.

В яких містах зросли ціни на квартири

За даними профільного порталу ЛУН, ціни на квартири в новобудовах зросли лише у семи великих містах країни. Це Харків (+3000 грн), Кропивницький (+1300 грн), Чернівці (+1200 грн), Луцьк (+1000 грн), Черкаси (+600 грн), Хмельницький (+200 грн) та Вінниця (+100 грн). Примітно, що у рейтингу немає Києва, Львова, Одеси та Дніпра, тобто міст-мільйонників.

В яких містах впали ціни на квартири

У Миколаєві середня вартість квадратного метра знизилася на 1500 грн. У Житомирі, Києві та Чернігові зниження було на рівні 1000 грн.

Як вигідно купити квартиру в Україні

Юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савінський порадив потенційним покупцям звертатися до юристів, щоби проаналізувати продавці та його об'єкт. Послуга коштуватиме 100-200 доларів, але цей захід дозволить заощадити час, сили та нерви, а головне – набагато більшу суму, яку можна втратити через шахраїв.

Правозахисник рекомендував шукати оголошення про продаж нерухомості лише на перевірених сайтах, де замало аферистів. Він назвав популярний портал ОЛХ не найбезпечнішим серед аналогів.

Також потрібно знайти актив квартири у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, де враховується вся нерухомість та угоди на ринку з 2013 року. Можна отримати витримку про наявність у реєстрі через платформу Дія, побачити власника та дані про об'єкт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Києві масово продають квартири за низькими цінами – від 17 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ