В Україні після новорічних свят подорожчала цибуля. Зростання цін спровокував підвищений попит на овоч оптових та роздрібних покупців. При цьому більша частина виробників залишила якісну цибулю у сховищах, щоб пізніше продати її за більш високими цінами.
За даними аналітиків проекту EastFruit, ріпчаста цибуля з початку року подорожчала на ринку в середньому на 12% порівняно з передноворічною ціною. Більшість аграріїв відвантажують товар не дешевше 25-28 грн/кг.
Експерти проекту назвали підвищення вартості продукту традиційним та сезонним, що пов'язано з обмеженим виробництвом. Фермери зараз майже перестали реалізувати цибулю із необладнаних сховищ, і пропонують якіснішу цибулю дорожче, оскільки спостерігається стабільно високий попит на продукцію.
Відзначено, що в результаті нового подорожчання цибуля коштує в середньому в 3,4 рази дорожче порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте виробники впевнені, що продукт подорожчає ще більше, оскільки його запаси обмежені. Багато фермерів заявили, що за умов нинішніх темпів збуту й надалі підвищуватимуть ціни.
Стало відомо, як за останній місяць змінилися ціни на цибулю у великих українських супермаркетах. Кілограм цибулі у грудні коштував 32,64 грн. Нині ж середня вартість становить 34,17 грн. Найдешевший овоч – у торговельній мережі Новус – 29,99 грн/кг.
Зелену цибулю минулого місяця можна було купити за 37,48 грн/100 г. На початку 2023 року ціна зросла до 38,67 грн/100 г. У Варусі цибуля продається по 37 грн/100 г.
Лук порей подорожчав значніше. У грудні його продавали за 106,75 грн/кг, а зараз ціна зросла до 133,35 грн/кг. У Варусі мінімальна вартість продукту – 108 грн/кг.
Нагадаємо, що в Україні подорожчали яйця, картопля, сало та олія.