Today.ua

В Україні погіршиться якість хліба, але ціни значно зростуть

Рекордні врожаї якісної пшениці в Україні у 2021 році не призведуть до позитивних змін на ринку. У Всеукраїнській асоціації пекарів розповіли, коли вартість хлібобулочних виробів зросте, а також попередили про значне погіршення якості популярних продуктів харчування.

Як розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко, в Україні хліб дорожчатиме у два етапи. Підвищення цін на 10% очікується вже до кінця 2021 року, на початку 2022 року вартість хлібобулочних виробів знову подорожчає на 10%.

Таким чином, найближчими місяцями цінники на хліб зростуть у середньому на 20%. Причиною стрімкого подорожчання хліба в Україні є зростання тарифів на газ для підприємств у сім разів. Вітчизняні пекарні опинилися на межі виживання.

"Нам доводиться брати кредити – щоб людям виплатити заробітну плату", – зазначив керівник хлібокомбінату Юрій Новоставський.

У той же час зростання цін не зможе покрити збитки підприємств, тому разом зі збільшенням вартості в Україні прогнозують різке зниження якості хліба.

"Борошно буде із заниженими хлібопекарськими якостями, тобто хліб може виходити не такий пухкий, не такий ароматний, не такий смачний", - пояснив Дудченко.

Україна левову частку врожаю пшениці експортує до Китаю, Єгипту, країн Європи. При цьому в країні залишається зерно третього сорту та фуражне, яке йде на корм для худоби. З цих видів пшениці доведеться молоти борошно для хліба.

В Асоціації борошномелів України запевняють, що хліб з неякісного борошна випікатимуть з додаванням клейковини та ферментів. Такий хліб нібито безпечний для здоров'я. Але значно зміниться смак та аромат, а також текстура хлібобулочних виробів.

Нагадаємо, українців попередили, що ціни на хліб зростатимуть щомісяця. Названо основні причини подорожчання одного з головних продуктів харчування в меню українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ