Today.ua

В Україні погіршиться якість хліба, але ціни зростуть на третину

Українці будуть їсти неякісний дорогий хліб із борошна третього ґатунку. Рекордні врожаї продовольчого зерна відправляють на експорт, у країні залишиться лише невелика кількість кормової пшениці.

Надії на рекордні врожаї зернових не виправдали себе, аграрії надсилають продовольче зерно за кордон. За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко, у 2022 році в країні, швидше за все, випікатимуть хліб для населення з кормової пшениці низького ґатунку.

Зростання цін на зерно на світовому ринку змушує агрохолдинги у гонитві за прибутком відправляти зерно на експорт. Масове вивезення продовольчої пшениці може дуже скоро призвести до того, що в країні її зовсім не залишиться. Або залишиться мізерно мало. Щоб задовольнити внутрішній попит, доведеться у хліборобство пустити фуражну пшеницю. Але навіть у цьому випадку ціни на хліб зростуть на 20–30%.

"У країні має гарантовано залишитися 3,5 млн тонн пшениці другого та третього класів. Борошно буде із заниженою хлібопекарською якістю, тобто хліб може виходити не такий пишний, не такий ароматний, та й не такий він буде смачний. Це все призведе до того , що кінцевий продукт подорожчає", - прогнозує експерт.

Нагадаємо, в Асоціації пекарів України попередили про різкий ривок цін на хліб. Коли зміниться вартість хлібобулочних виробів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ