Today.ua

Українців попередили, що з 1 січня зміняться правила видачі лікарняних

В Україні з 1 січня зміняться правила видачі лікарняних листів. Раніше рішення про виплату ухвалювала комісія соцстрахування на підприємстві, а з 2023 року ця функція покладена на роботодавців чи уповноважених ними осіб.

У прес-службі Пенсійного фонду повідомили, які зміни передбачені за виплатами лікарняних з 1 січня.

Змінено термін розгляду лікарняних та рішення про виплату. Наразі надається 10 днів з дня надходження роботодавцю лікарняного за тимчасовою непрацездатністю (днем надходження вважають 8-й день після закриття лікарняного). 5 днів дають на повідомлення працівника про відмову в оплаті і 3 дні – з дня надходження до роботодавця лікарняного у зв'язку з вагітністю та пологами (днем надходження вважається 8-й день після відкриття лікарняного).

Заяви-розрахунки можна подати онлайн за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення клієнтів, а також через особистий кабінет страхувальника на сайті електронних послуг Пенсійного фонду України. Є можливість подати дані на паперових носіях у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду та на паперових носіях до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

Наголошено, що фінансування страхувальників здійснюється через ПФУ протягом трьох днів централізовано на окремі поточні рахунки, які відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів.

Працевлаштовані українці отримають лікарняні у розмірі відсотка від заробітної плати застрахованих осіб, який залежить від тривалості страхового стажу.

Щоб обчислити зарплату для оплати лікарняних, ділять зарплату, нараховану за розрахунковий період, на яку нараховано єдиний внесок, на кількість днів зайнятості у розрахунковому періоді без врахування календарних днів, які не були відпрацьовані з поважних причин.

Українцям нагадали, що лікарняні, які розпочалися у 2022 році та продовжились у 2023 році, розраховуються за старими правилами.

Нагадаємо, що в Україні запропонували скасувати виплату лікарняних. Стало відомо, як співробітникам компенсують витрачені кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ