Today.ua

В Україні під час війни з Росією різко подешевшав популярний овоч

В Україні цього місяця різко різко подешевшав популярний овоч - цибуля. Приємну новину повідомив Український клуб аграрного бізнесу.

Якщо до початку війни з Росією середня ціна цибулі становила 14,29 грн за 1 кг, то у березні та квітні вона здорожчала до 20,50 грн. Зростання ціни склало 44%.

Станом на початок травня вартість кілограму – вже 16,70 грн. 2021 року в Україні вдалося зібрати 107,5 тис. т цибулі. Урожай був максимальним у Херсонській (31%), Дніпропетровській (17%) та Миколаївській (14% промислового виробництва) областях.

Наразі Херсонська область тимчасово окупувана російськими військами. Аналітик УКАБ Світлана Литвин оцінила ситуацію.

"Цей факт у комбінації з руйнуванням традиційних шляхів логістики призвів до різкого зростання цін на цибулю на початку війни у торгових точках", - зазначила вона.

У травні цього року вдалося стабілізувати ціну. Цьому сприяли налагодження логістичних шляхів, імпортне постачання та зменшення панічних настроїв українців, які масово скуповували продукти.

Експерти вважають, що цього року не буде дефіциту цибулі. Фермерські господарства та аграрні підприємства, вносять зміни у свої посіви та садять більше цибулі.

Нагадаємо, раніше ми повідомили, що продукти в Україні подорожчали на 22%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ