В Україні різко подорожчали морква та цибуля. Крупні супермаркети показали нові ціни на овочі із борщового набору.
Виробники з початку тижня почали активно підвищувати ціни на моркву. Як повідомили аналітики проекту EastFruit, стрімке подорожчання овочів пов'язане із сезонним дефіцитом на ринку. Особливо це стосується продукції найвищої якості.
На зростання вартості коренеплодів також вплинуло підвищення попиту з боку оптовиків та роздрібних мереж. Так, зараз фермери продають моркву не дешевше 25-35 грн/кг. Це на 25% дорожче порівняно з кінцем минулого тижня. Аграрії вже встигли продати товар, закладений для зберігання. Більшість виробників проводять відвантаження за угодами, укладеними раніше.
На даний момент морква в Україні коштує у 2,8 рази дорожче, ніж рік тому. При цьому експерти стверджують, що тенденція до підвищення цін збережеться й надалі. Деякі виробники вирішили обмежити продаж моркви, щоб вигідніше продати її пізніше.
За даними Мінфіну, на 2 березня середня ціна кілограма моркви зараз становить 38,92 грн. В Ашані овоч можна купити дешевше – по 34,90 грн/кг. У лютому морква була доступна по 31,16 грн/кг.
Цибуля також значно подорожчала і стала рекордсменом зі зростання цін серед інших овочів на ринку. Наразі середня вартість у великих торгових мережах становить 52 грн. У Новусі продають овоч дешевше – по 43,89 грн. Минулого місяця цибулю пропонували в середньому по 45,64 грн/кг.
Раніше українцям повідомили про весняне подорожчання хліба та м'яса.