В Україні в середині листопада значно подорожчала морква. Тенденція до підвищення цін пов'язана зі зміною торговельної активності у цьому сегменті ринку. При цьому більшість аграріїв призупинили продаж високоякісного овочу і заклали його на зберігання. Вони вирішили почекати, щоб реалізувати коренеплоди за вищими цінами.
Експерти проекту EastFruit повідомили, що фермерські господарства пропонують для продажу лише надлишки продукції, тому пропозиція на ринку стала обмеженою. На даний момент українські виробники відвантажують овоч по 15-20 грн/кг ($0,41-0,55/кг). Минулого тижня середня ціна була на 13% нижчою.
Аналітики наголосили, що підвищення вартості моркви спостерігається лише у сегменті високоякісного товару. Коренеплід, який не підходить для тривалого зберігання, можна купити набагато дешевше. Кілограм коштуватиме 10 грн ($0,27).
Станом на кінець осені морква коштує вже в 2,9 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Фахівці пов'язали підвищення цін із стрімким зниженням обсягів виробництва овочів у країні.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Ключові гравці ринку зауважили, що посівні площі під моркву суттєво знизилися. Аграрії знизили плани вирощування цієї продукції або відмовилися від неї. Справа в тому, що в основних регіонах для вирощування культури точаться активні бойові дії. Інші фермери не впевнені, що вдасться зібрати хороший урожай, тому обмежили вирощування моркви.
Нагадаємо, раніше повідомлялося про подорожчання капусти, ціни на яку останнім часом падали.