Today.ua

В Україні різко подешевшали огірки: скільки коштує кілограм в середині листопада

В Україні ціни на продукти зростають, як гриби після дощу. Це пов'язано з коливаннями курсу долара, подорожчанням палива та собівартістю товарів. Однак деякі асортиментні позиції все ж подешевшали. У тому числі огірки. Вартість овочів знизилася, незважаючи на їхню обмежену пропозицію в тепличних комбінатах.

Фахівці проекту EastFruit проаналізували ситуацію на ринку. Рітейлери пов'язали ситуацію зі значним збільшенням пропозиції недорогої турецької продукції. Аналітики помітили, що попит на огірки за тиждень суттєво зменшився, що вплинуло на ціни.

На сьогоднішній день огірки із Туреччини продають в Україні за оптовими цінами 48-60 грн/кг ($1,31-1,64/кг). Це приблизно на 25% дешевше порівняно з кінцем минулого робочого тижня.

А от місцеві огірки зараз пропонують поодинокі тепличні комбінати. Вони наголосили, що пропозиція обмежена, тому ціни залишаються високими – 75-80 грн/кг ($2,05-2,19/кг).

Зниження обсягу постачання продукції вітчизняного виробництва призвело до необхідності імпортувати їх із Туреччини. При цьому наприкінці листопада ціни на огірки в середньому в 1,6 рази вищі, ніж були в аналогічний період минулого року.

Крупні гравці ринку не виключають, що надалі вартість цих овочів знизиться, якщо попит на них не зросте.

Нагадаємо, що в Україні після тривалого здешевлення подорожчали морква та капуста. Раніше також повідомлялося, що українські супермаркети оновили ціни на яйця, гречку, хліб та олію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ