Today.ua

В Україні рекордно подорожчали цибуля та морква: скільки коштують овочі на початку року

В Україні минулого року рекордно подорожчали два овочі – цибуля та морква. При цьому картопля помітно подешевшала через надлишок на ринку. Стало відомо, які ціни на продукти зафіксували на початку року.

За даними аналітиків EastFruit, причиною різкого зростання вартості цибулі та моркви стали проблеми з виробництвом та логістикою в умовах повномасштабної війни.

Максимально 2022-го подорожчала цибуля. Гуртові ціни зросли в 3,1 рази. Морква, що подорожчала у 2,4 рази. Вони були рекордними для кінця року для України. Вартість цибулі більш ніж утричі перевищувала попередні рекордні показники. Морква за ціною перевершила минулі рекордні рівні у 2,5 рази.

Українці побоювалися дефіциту продуктів харчування, тому значно збільшили площі під картоплю. У результаті пропозиція на ринку набагато перевищувала попит.

Середня оптова ціна овочів наприкінці 2022 року була всього на 11% вищою за торішню і на 17% нижчою в доларах. Вартість кілограма в 14 центів виявилася мінімальною за всі роки. Доходи виробників не покрили навіть закупівлю якісного насіннєвого матеріалу, що може позначитися на ситуації у 2023 році.

Помідори, огірки та перець подорожчали менш відчутно. При цьому в Україні помітно знизився попит на тепличні овочі.

Станом на 5 січня середня ціна цибулі в супермаркетах становить 33,94 грн. У супермаркетах торгової мережі Ашан та Новус овоч дешевше – по 29,95 та 29,99 грн відповідно.

Морква на початку року продається у середньому по 25,10 грн. В Ашані її пропонують по 21,90 грн/кг, а в Новусі – по 21,99 грн/кг.

Середня вартість картоплі у магазинах – 9,54 грн/кг. Продукт дешевший у Варусі – по 7,90 грн/кг.

Раніше повідомлялося, що супермаркети на початку року оновили ціни на гречку, м'ясо та сало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ