На українському ринку з кожним роком тільки зростає частка фальсифікування продуктів харчування. З молочних продуктів найчастіше підробляють вершкове масло і сир.
Відрізнити на вигляд і на смак якісний сир від фальсифікату дуже складно. Перевірити можна тільки в лабораторії або в домашніх умовах, якщо знати кілька цінних споживчих лайфхаків. Про це розповіли в Асоціації виробників молока.
Експерти рекомендують купувати сир тільки у перевірених виробників, як товар яких сумнівів немає. Крім того, не варто купувати сир на стихійних ринках, оскільки там немає абсолютно ніякого контролю за якістю продукції. На великих ринках сир проходить аналіз і тільки після отримання дозволу лабораторії може бути виставлений на прилавку.
Натуральний сир повинен бути виготовлений з натурального коров'ячого молока без будь-яких добавок. Якщо в продукт додані рослинні жири або гідрогенізована масло, то він вважається фальсифікатом.
Перевірити сир на вміст небезпечної для здоров'я пальмового та інших видів олій можна в домашніх умовах. Наберіть в миску води і киньте в неї приблизно ложку сиру. Поява жовтих плям на поверхні води свідчить про наявність гидрогенизированного жиру в складі продукту.
Найбільш складно підробити зернистий сир, тому купувати краще саме такий вид сиру. Низька ціна - ще одна ознака підробки, оскільки на приготування 1 кг сиру потрібно до восьми літрів молока. Підрахуйте приблизну вартість сиру самостійно і не женіться за дешевим товаром.
Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні збільшилися обсяги фальсифікованого меду в продажу. Як відрізнити якісний бджолиний продукт від підробки?