Три категорії продуктів харчування в Україні значно подорожчали через те, що виробникам стало вигідніше продавати сировину на зовнішньому ринку, ніж реалізовувати всередині країни.
В ефірі одного з українських телеканалів економіст Григорій Кукурудза зазначив, що стрімке подорожчання в Україні яєць, соняшникової олії і цукру відбулося не просто так. Дані види сільськогосподарської продукції, впевнений економіст, виросли в ціні через неврожай у 2020 році, а також з причини їх орієнтованості на зовнішній ринок.
«Це види сировини, які спочатку були орієнтовані або на зовнішній ринок, або є повністю конкурентно замінними, тобто, чому внутрішній виробник повинен отримувати менше в Україні, якщо він може отримувати більше на зовнішньому ринку. Через неврожай соняшнику в цьому році ціни зросли з 900 доларів за тонну до 1700 - це рекордне зростання цін, чого не спостерігалося останні 10 років», - розповів Григорій Кукурудза.
Експерт нагадав, що в минулі роки стабілізацією цін на продукти харчування всередині країни займалося Мінагрополітики, яке встановлювало квоти на експорт. Після ліквідації даного міністерства, регулювати обсяги вивезення сировини за кордон нікому.
Раніше повідомлялося, що в Україні виростуть ціни на багато продуктів харчування, найбільше подорожчають яблука - до 75 гривень за кілограм.