Today.ua

В Україні подорожчали м'ясо та сало: які ціни на продукти у середині вересня

В Україні подорожчало м'ясо та сало. Зростання цін на м'ясні продукти за рік склало 21%, а сало зросло в ціні на 26%.

Війна призвела не лише до масштабних руйнувань інфраструктури країни, а й до гострої економічної кризи. Третина працездатного населення нашої країни втратила роботу. Проте ціни на продукти та товари першої потреби не знизилися, а зросли в рази. Їжа подорожчала у рази.

За даними Держстату, м'ясо лише за серпень подорожчало на 3%, а якщо порівнювати із груднем минулого року – на 16,2%. Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна прокоментувала ситуацію на ринку.

"У вересні 2022 року відзначається зростання цін на всі види м'яса. Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину - гуляш і ребра, а також курятину - гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: зростання цін на різні її види досягло 29-45%", - вказала експертка.

Представник Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Павло Мартишев уточнив, що зростання цін стримувала низька купівельна спроможність українців на початку повномасштабної війни. Фермери отримали дешеві корми, тому собівартість продукції залишалася низькою. Зараз багато чого змінилося.

За даними моніторингу роздрібних цін у супермаркетах, на 1 вересня 2022 року динаміка цін на м'ясо за рік була наступною:

Черемісина зазначила, що яловичина подорожчала менш значно, бо це м'ясо завжди було найдорожчим, а попит на нього – мінімальним. У середині вересня середні ціни на м'ясо у супермаркетах Києва такі:

В Інституті аграрної економіки спрогнозували підвищення цін на різні види м'яса до 3%.

Середня ціна сала у серпні зросла на 6,5% – до 132 грн. У липні за кілограм потрібно було сплатити 124,58 грн. З початку поточного року сало зросло у ціні на 26%. У січні коштував 105 грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні підвищилися ціни на всі інгредієнти борщу. Національна страва зросла у ціні на 52%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ