В Україні подорожчало м'ясо та сало. Зростання цін на м'ясні продукти за рік склало 21%, а сало зросло в ціні на 26%.
Війна призвела не лише до масштабних руйнувань інфраструктури країни, а й до гострої економічної кризи. Третина працездатного населення нашої країни втратила роботу. Проте ціни на продукти та товари першої потреби не знизилися, а зросли в рази. Їжа подорожчала у рази.
За даними Держстату, м'ясо лише за серпень подорожчало на 3%, а якщо порівнювати із груднем минулого року – на 16,2%. Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна прокоментувала ситуацію на ринку.
"У вересні 2022 року відзначається зростання цін на всі види м'яса. Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину - гуляш і ребра, а також курятину - гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: зростання цін на різні її види досягло 29-45%", - вказала експертка.
Представник Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Павло Мартишев уточнив, що зростання цін стримувала низька купівельна спроможність українців на початку повномасштабної війни. Фермери отримали дешеві корми, тому собівартість продукції залишалася низькою. Зараз багато чого змінилося.
За даними моніторингу роздрібних цін у супермаркетах, на 1 вересня 2022 року динаміка цін на м'ясо за рік була наступною:
- свинячий шийок – до 201,89 грн/кг (29%);
- свиняча лопатка – до 147,62 грн/кг (30%);
- свиняча грудинка - до 151,56 грн/кг (45%);
- яловичі ребра – до 137,48 грн/кг (6%);
- яловичий гуляш – до 217,71 грн/кг (0,3%);
- курячі гомілки до 72,02 грн/кг (2%);
- курячі стегна до 100,7 грн/кг (6%);
- куряче філе - до 135,87 грн/кг (20%).
Черемісина зазначила, що яловичина подорожчала менш значно, бо це м'ясо завжди було найдорожчим, а попит на нього – мінімальним. У середині вересня середні ціни на м'ясо у супермаркетах Києва такі:
- курячі гомілки – 61 грн/кг;
- куряча тушка – 77 грн/кг;
- куряче філе – 160 грн/кг;
- свиняча вирізка – 206 грн/кг;
- свинячі ребра – 148 грн/кг;
- фарш асорті – 146 грн/кг;
- нашийок свинячий – 185 грн/кг;
- яловичина антрекот – 241 грн/кг;
- яловичі ребра – 130 грн/кг;
- баранина – 219-340 грн/кг.
В Інституті аграрної економіки спрогнозували підвищення цін на різні види м'яса до 3%.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні підвищилися ціни на всі інгредієнти борщу. Національна страва зросла у ціні на 52%.