Today.ua

В Україні подешевшали яйця, гречка та рис: названо ціни на продукти наприкінці січня

В Україні до кінця січня знизилися ціни на одні із найпопулярніших продуктів. Подешевшали яйця, гречка та рис. Названі супермаркети, де асортиментні позиції дешевші.

Гречка

За даними Мінфіну, улюблена крупа українців минулого року стала однією із найдорожчих. Влітку 2022 року ціни на гречку перевищували 100 грн/кг. Станом на 31 січня продукт коштує в середньому 68,73 грн/кг. В Ашані він дешевший – по 56,40 грн/кг. У грудні кілограм гречки продавали у середньому по 73,85 грн.

Рис

Рис також різко подорожчав минулого року. Наразі ціни на крупи стабілізувалися. Вартість довгого рису у грудні та січні залишилася на рівні 74,59 грн/кг. Круглий рис трохи подорожчав - з 77,67 грн/кг до 77,82 грн/кг.

А ось довгий пропарений рис став доступнішим. Минулого місяця його продавали по 72,49 грн/кг, а у поточному – по 66,60 грн/кг. У супермаркетах торгової мережі Варус крупа представлена по 51,90 грн/кг.

Яйця

Курячі яйця від ТМ "Квочка" у грудні реалізували по 74,15 грн за десяток. Зараз та сама кількість обійдеться дешевше – в середньому у 70,60 грн. У Новусі яйця від цього виробника коштують 66,99 грн за десяток.

Яйця від ТМ "Ясенсвіт" трохи подорожчали. Минулого місяця їх продавали по 73,70 грн. за десяток, а в січні – по 74,15 грн. за десяток. У Варусі товар доступніший – по 73,90 грн за десяток.

Нагадаємо, що в Україні запровадять нові вимоги щодо продажу яєць. Їх поділять за вагою, зовнішнім виглядом та якістю. Яйця класу А повинні бути чистими, з малорухливим жовтком, з неушкодженою шкаралупою, без чітких контурів та сторонніх запахів. За вагою вони будуть поділені на:

Яйця класу "В" не відповідають якості класу А.

Раніше стало відомо, що в Україні помітно подешевшали овочі та фрукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ