В Україні перед Великоднем злетіли ціни на м'ясо та сало. До цього призвів підвищений попит на ці продукти перед святом. Стало відомо, скільки вони коштують на початку квітня.
М'ясо та сало – традиційні складові великоднього кошика. Під час посту попит українців на ці продукти був помірним, а напередодні його завершення різко збільшився. Багато хто робить запаси перед святами.
Академік НААН Юрій Лупенко зазначив, що покупцям потрібно бути готовими до подорожчання домашньої ковбаси та буженини. Кілограм домашньої ковбаси коштуватиме приблизно 340-400 грн, а буженини – 425-459 грн.
Сало продають у середньому по 110 грн/кг. Порівняно з минулорічними цінами, домашня ковбаса подорожчала на 9,4%, буженина – на 31%, а сало – на 38,4%.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
"Покупівельна спроможність середньостатистичного українця дуже обмежена, особливо в постраждалих областях, де проходили бої з російськими окупантами, тому при підготовці до Великодня українці змушені будуть економити", - зазначив Лупенко.
З'ясувалося, що великодній кошик, розрахований на чотирьох осіб, у 2023 році коштуватиме 1208,78 грн, що на 24,4% дорожче, ніж у 2022-му.
М'ясо в Україні подорожчало на 5-7%
Вчені Інституту аграрної економіки повідомили, що вартість м'яса перед великодніми святами збільшилась на 5-7%. Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець наголосила, що з 1 січня у супермаркетах подорожчали всі види м'яса, крім свинячої грудинки, курячого філе та солоного сало. Ці асортиментні позиції навіть подешевшали на 0,3-2,8%.
З початку 2023 року яловичина та свинина (нашийок та лопатка) подорожчали на 1-3%. Курятина зросла у ціні на 5-10%.
Раніше про те, як зміняться ціни на продукти, найближчим часом повідомили у Верховній Раді.