В Україні після тривалого здешевлення почала дорожчати свинина. Україна за підсумками 2022 року виробила набагато менше м'яса, ніж у 2021-му. Аналітики дійшли висновку, що продукт може стати дефіцитним. Крупні супермаркети оновили ціни на продукт наприкінці грудня.
Стало відомо, що за підсумками виробничого року в Україні виготовлять близько 271 тис. т м'яса. Це на 19% менше у порівнянні з минулим роком. За даними Мінагрополітики, найбільше знизилося виробництво свинини та птиці.
Економісти спрогнозували, що свинини буде вироблено 625 тис. т. Це майже на 100 тис. т менше, ніж минулого року. Це дозволить забезпечити споживання 20 кг свинини на рік на особу (у 2021 році було 19,9 кг). М'яса птиці буде на 152 тис. т менше.
В останній тиждень поточного року закупівельні ціни на свиней забійних кондицій зростали. Середня вартість реалізації становила 70,15 грн/кг. Це на 2,2% більше, ніж минулого тижня.
В асоціації "Свиноводи України" повідомили, що багато виробників знизили обсяги виробництва. Підвищення попиту спричинило зростання ціни на 0,5-2,5 грн/кг порівняно з минулим тижнем. Більшість товарних партій продавали за 69-71 грн/кг.
Торгові мережі наприкінці грудня відновили ціни на свинину. Грудинка, яка в листопаді продавалася по 166,08 грн/кг, зараз доступна по 173,06 грн/кг. Лопатку минулого місяця реалізували по 154,77 грн/кг, а поточного – по 164,44 грн/кг. Ошийок можна було купити по 195,86 грн/кг, а наприкінці року середня ціна становить 194,97 грн/кг.
Підчеревок минулого місяця продавали по 163,41 грн/кг, а у грудні – по 166,30 грн/кг. Ребра коштували 160,69 грн/кг, а зараз – 161,21 грн/кг. Шашличне м'ясо подорожчало з 183,27 грн/кг до 186,93 грн/кг.
Раніше було названо продукти, ціни на які злетять після нового року.