В Україні назвали марки томатної пасти, які небезпечні для здоров'я

Останні дослідження в Україні показали, що далеко не всі виробники поставляють на ринок якісну томатну пасту. Деякі торгові марки пропонують споживачам продукт, який містить небезпечні для здоров'я синтетичні барвники та добавки.

В Україні назвали марки томатної пасти, які небезпечні для здоров'я - today.ua

Центр експертиз "Тест" вивчив зразки шести томатних паст від торгових марок "Королівський смак", "Господарочка". "Хуторок", "Наш Продукт і К", "Помідора", "Чумак". Лабораторні дослідження показали, що не всі українські виробники випускають томатну пасту, яка б відповідала вимогам вітчизняного і зарубіжного законодавства.

Варто зазначити, що якісна томатна паста повинна містити 25 відсотків сухих речовин, стандарт допускає відхилення в 2% (23-27%). Даним нормам не відповідає продукція торгових марок "Хуторок" (22,5%) і "Господарочка" (21,8%).

У томатній пасті "Наш продукт і К" (23,7%) і "Королівський смак" (23,6%) концентрація сухих речовин знаходиться на межі українських нормативів ГОСТ, але не "вписується" в міжнародні стандарти.

Крім того, експерти виявили в томатній пасті торгових марок "Королівський смак" і "Господарочка" синтетичний барвник "спеціальний червоний AG (Е129)", який небезпечний для здоров'я дітей і дорослих людей з деякими захворюваннями. В Україні назвали марки томатної пасти, які небезпечні для здоров'я Тільки дві торгові марки отримали оцінку "відмінно" за якість товару, що випускається. Так, томатна паста від виробників "Чумак" і "Помідора" виявилися повністю відповідними українським і міжнародним стандартам. "Наш продукт і К" за наявність консервантів отримав позначку "погано" за міжнародними нормами, але "відмінно" з української ГОСТу.

"Королівський смак", "Хуторок" і "Господарочка" отримали за результатами експертизи оцінки "погано" і "дуже погано" як за українськими, так і за міжнародними нормами. Дана продукція містить консерванти, барвники і частка сухих речовин в них занижена.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли про збільшення частки фальсифікату вершкового масла на ринку країни. Як відрізнити небезпечну підробку від якісного продукту?